gencdiyaliz forum

Tam Versiyon: UYGUN DİYALİZ SEÇİMİ periton mu yoksa hemodiyalizmi ?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Sayfa: 1 2
KARŞILAŞTIRMA

PERİTON DİYALİZİ

OLUMLU YANLAR
» Hemodiyalize kıyasla daha iyi kan basıncı kontrolü sağlanabilmektedir.

» Daha iyi sıvı kontrolü(aşırı sıvı birikimi olmaz) sağlanabilmektedir.

» Çok az diyet kısıtlaması gerekmektedir.

» Kalp ve damar sistemine yüklenme çok az olabildiğinden özellikle yaşlılarda ve çocuklarda uygulanması tercih edilebilmektedir.

» Kanın pıhtılaşmasına engel olmak amacıyla damar içi yoldan heparin uygulanmasına gerek duyulmamaktadır.

» Tedavi hastanın kendisi tarafından uygulanmakta ve hasta kendini daha iyi hissetmektedir.

» Tedavinin uygulama şekliyle ilgili eğitim basit ve süresi kısadır.

» Bir diyaliz merkezine bağlılık gerektirmemektedir.

OLUMLUZ YANLAR

» Enfeksiyon riski

Katetere bağlı enfeksiyonlar

Peritonit(karın içi zarı iltihabı)

» Günlük uygulama gerektirmektedir.(Günde 3-5 defa yapılmalı)

» Protein kaybı oluşabilmektedir.

» Küçük bir cerrahi operasyona ihtiyaç vardır.

HEMODİYALİZ

OLUMLU YANLAR
» Atık maddeler vücuttan hızla ve başarıyla uzaklaştırılır.

» Uzman hekimler ve hemşireler tarafından gerçekleştirilir

» Diğer hastalarla ilişki kurulmasını sağlar.

» Her gün değil, haftada 2-3 defa yapılır.

OLUMSUZ YANLAR
» Tedavi seansları arasında fiziki aktivitede bozulma

» Tedavi sırasında iğneler kullanılmaktadır.

» Katı diyet kısıtlamaları

» Cerrahi bir operasyon gerekmektedir

» Tedavi sırasında tansiyonda ani değişiklikler olabilmektedir.

Kaynak : http://www.bobrekyetmezligi.com/karsilastirma.php

Görüldügü üzere her iki diyaliznde kendine göre olumlu ve olumsuz yanlari var yeni baslayacak kisiler durum degerlendirmesi yapip kendilerine uygun diyalizi secebilirler.
arkadaslar sizlerde uygun diyaliz seçimi bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşabilr.yeni diyalize baslayacak arkadaşları yol gösterebilrsiniz.
ben hemodiyalize girerken bi ara ciddi olarak periton diyalizi yapmayı düşünmüştüm, fakat o dönem bazı periton hastası arakadaşlarımızda talihsiz olaylar yaşandı ve vazgeçtim...Sad periton hastası arkadaşlar bu konu başlığına yaşadıklarınızı paylaşırsanız çoğu kardeşlerimize yardımcı olacaksınızdır eminim..Wink
merhaba ben yaklaşık bir yıldır periton diyalizi yapmaktayım.allaha şükürler olsunki bu güne kadar herhangi bir problemle karşılaşmadım.periton diyalizinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta temizliktir.ben kararsız arkadaşlara periton diyalizini tavsiye ederim.
fikriye geçmişolsun umarım kısa sürede nakil olup kurtulursunSmile

periton diyalize başlayacak arkadaşlar için iyi bir referans..Wink
merhaba arkadaşlar ben bu konuda sizden yardım istiyorum 10 yıl önce nakil olmuştum ancak sorunlar yaşadığım için yakın zaman içinde diyalize gireceğim doktorum periton diyalizi önerdi ancak bu konuda pek tecrübem olmadığı için tedirginim biraz. karından olması özellikle gözümü korkutuyor doktorlardan ziyade sizlerin söyledikleri benim için daha önemli. hangisini tercih etmeliyim yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
yasemin çok gecmişolsun bende diyalize giriyorum öncelikle hangi salık karnesinden faydalanıyorsun hemodiyalize girersen özeli tehrcih etmeni isterim çünkü bakım olarak tedavi olarak özel iyidir proton arkadslarımda çok var rahat oldunu duydum ama hemodiyalizdede birazdaha rahat oluyosun hijyen bakımından korkun olmuyo ginede diyaliz işerine baslamadan hemo diyalize girersen füstül işini simdiden halet ilerde zor olur arkadsım acele etme iyi düşün kararını ver kib allah emanet ol
ikisi hakkında da ayrıntılı bilgi verilmiş ama sosyal yonden farklılıklar var kişiye göre değişken şeyler eger ev hanımı olsam ve temizlik hijyen konusuna dikkat edilebilinecegi garanti ise periton daha iyi görünmekle birlikte seyahat imkanını kısıtlıyor en iyi ihtimalle torbaları yanında götürsen bile gidecegin yerde hijyenik ortam garanti olmalı üstelik çalışan biri iiçin çok zor gunde 4-5 kez değişim yapmak kolay değil H.D. ise haftanın 3 gunu meşgul edıyor diğer 4 gün özgür oluyorsun 3 günlük kısa seyahat edebilir ve gittigin nerdeyse her yerde diyalize girebilirsin yani torba taşıma hijyenik ortam sartı yok . gidecegin şehirdeki h.d. merkezi ile irtibata gecıp randevu alıyorsun onlar senı bulundugun otelden alıp yıne bırakıyor işin en önemli kısmı ise hemodiyaliz periton a göre daha iyi bir temizlik saglıyor yani daha iyi bir URR yada KT/V. karar sizin
merhaba yasemin aramıza hoşgeldin,ben fikriye 15 aydır periton diyaliz yapıyorum,eğer temizlik konusunda kendine güveniyorsan, bence bir bayan için periton diyaliz daha uygun.evet seyahat gibi problemleri var ama rahatlık açısından çok daha iyi.bende çok seyahat ederim bana problem olmuyor.daha ayrıntılı konuşmak istersen white55black61Yasaklı kelimeler sistemce kaldirilmiştir.görüşmek dileğiyle.......
ARKADAŞLAR BEN 12 YILLIK DİYALİZ HASTASIYIM 8 SENE SONRASI PERİTON DİYALİZİNE GEÇTİM 4 SENEDİRDE PERİTON DİYALİZİ YAPIYORUM EGER KENDİNİZE AİT BİR ODANIZ VARSA TİTİZ BİR İNSANSANIZ KORKMAYIN .HEMEN PERİTON DİYALİZİNE GEÇİN DERİM HEMODİYALİZE GÖRE FAZLA DİYET VE SU KISITLAMASI YOK ÜSTELİK KİLO DAHİ ALABİLİRSİNİZ YALNIZ TEMİZLİK VE HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ KENDİNE GÜVENEN ARKADAŞLARA TAVSİYE EDERİM .HEPİNİZE SAGLIK VE BAŞARI DOLU GÜNLER .EGER BAŞKA KAFANIZA TAKILAN BİR MESELE VARSA PERİTON DİYALİZİ HAKKINDA SORULARINIZI CEVAPLARIM .
merhaba yasemin.. ben 7 yıl hmodiyaliz ile tedavi gördüm ilk diyaliz başlangıcında banada peritonu önermişlerdi ama karında sürekli bi katater bana hiiçte cazip gelmemişti temizlik ve hijyen konusunda belki bi skıntı yaşamazsın ama katater seni rahatsız edermi önce bunu bi düşün tabi buna bağlı olarak detaylı bi bilgi edinmek lazım bilmiyorum ama denize girmenin bi sakıncası var mı duş alırken önlem almak gerekirmi yüz üstü uyuduğunda bi rahatsızlık olurmu kataer sonuçta fistüllü kolumuzu gözümüz gibi korurken karınd bi kataer aklıma ilk bu soruları getiriyor.. her ikisininde muhakkak sıkıntıları olucaktır bana kalırsa hemodiyaliz daha mantıklı sonuçta hep bi hekim kontrolündesin ... iyi düşün ...
buradan periton diyalizindeki katekeri görüntü olarak izleyebilirsiniz
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T6NkornXUW4[/youtube]
karındaki katater evet ilk başlarda alışana kadar rahatsız edici ama sora sizler nasıl fistüle alışıyorsanız kakaterede alışılıyor.yatarkende rahatsz edici deil arkadaşlar.banyo yaparkende banyo bandı takılıp öle yıkanılıyor arkadaşlar.bizerde doktor kontrolündeyiz,her ay düzenli olarak tahlillerimiz yapılıyor ve katater çıkış yerimiz muayene ediliyor yani bizde hekim kontrolündeyiz.denize girmeye gelince banyo bandı takıldıktan sora temizliğinden emin olunan her yerde denize girilebiliniyor sevgili sevda.......
Smile yanlış anlaşıldım sanırım... ben sadece periton da beni tedirgen eden konuları ve tercimihide o yönde yaptığımı belirtmek istedim.. bunun dışında herkis tercihleri doğrulutusnda devam eder yaşamlarına benimde tercihim ve sebepleriydi yukarıda yazıdklarım.. sevgilye ve sağlıcaklakalın...
bende periton diyaliz yapan biri olarak bildiğim doğruları yazdım.kesinlikle sizin fikirlerinize karşı deilim,saygı duyarım.
öncelikle uzun süre cevap yazamadığım için kusuruma bakmayın arkadaşlar. evde internetim olmadığı için giremedim.sevdanın tedirgin olduğu konular benim de aklıma takıldı periton hemşiresiyle ve doktorumla uzun uzun konustum ama ne kadar rahatlatmaya çalışsalar da yaşamadan anlayamayacağım sanırım. benim hemodiyalizden çekindiğim tek konu hepatit kapma korkusu.çünkü ben adapazarında yaşıyorum ve burası ufak bi yer güvenilir özel bir merkez bulmak zor. evde hijyenimi sağlayabilirim diye düşünüyorum ev hanımıyım ve çalışmıyorum. sanırım periton diyalizde karar kıldım. yine de fikirleriniz için çok teşekkür ederim. özellikle görüntüler için teşekkürler fantastic. fikriyecim msnde seninle konusmak isterim ekliyorum hepiniz sağolun.
yaseminy elbetteki senin için hangisi uygunsa onu seç ve herşekilde tedavide de çok dikkatli ve bilinçi ol.. ama benim bulunduğum diyaliz merkezlerinde hepatit taşıyıcısı hastalaın odaları farklıdır hata asıl olan diyaliz merkezimde hepatit li oda da çalışan hemşire normal daya aynı gün içersinde giremezdi güne o odada başladıysa gün orda biterdi bizim hemşirelerimde diğer odaya geçmezdi.. bilemiyorum bu kural tüm diyaliz merkezlerinde geçerli değilmi..Ama yinede hangi tedavi yöntemini seçersen seç umarım kosa süreli olur ve yine yeniden sağlığına kavuşursun...sevgiyle ve bağlıcakla...
Alıntı:. benim hemodiyalizden çekindiğim tek konu hepatit kapma korkusu.çünkü ben adapazarında yaşıyorum ve burası ufak bi yer güvenilir özel bir merkez bulmak zor. evde hijyenimi sağlayabilirim diye düşünüyorum ev hanımıyım ve çalışmıyorum. sanırım periton diyalizde karar kıldım. yine de fikirleriniz için çok teşekkür ederim. özellikle görüntüler için teşekkürler fantastic. fikriyecim msnde seninle konusmak isterim ekliyorum hepiniz sağolun.
okonuda benimde zaman zaman korkularim oluyor.aslinda hepatip b ye aşı olup korunabiliyorsunuz c konusunda kan transferi olursaniz o herzaman tehlikeli heryerde başınıza gelebilir.tabi diyaliz merkezinizin temiz ve dikkatli bilinçli personele sahip olması çok önemli.malesef ülkemizde konya ve diyarbakirda birtakim vakalar ortaya çıktı.herzaman malesef risk var birazda hastanın bilinçli olması lazim.periton diyalizinde aynı şekilde mikrop kapılıdığında kötü sonuclar olabiliyor.bana göre özellikle karinda yapay bir hortum olması ve hergun 4 defa durmadan yapmak hic bana göre değil sürekli 2 litre suyu içinize aliyorsunuz.benim gibi dağa taşa doğada gezmeyi seven,denize girmeyi seven birisi için uygun degil,ama tabiki onunda iyi yönleri olacaktır.hemodiyalizindan iste aradaki farkllari görüp kişinin kendisine uygun olanı secmesi önemli...
ARKADAŞIM FANTASTİC ,İNAN BENDE SENİN GİBİ DOĞA SPORLARI YAPARIM ZAMAN ZAMAN AMA İNAN Kİ PERİTON DİYALİZİ BENİ HİÇ ENGELLEMEDİ ,DENİZE DE İSTEDİĞİN ZAMAN GİREBİLİRSİN KORUYUCU ÖZEL BANTLAR VAR AMA YİNEDE KARARI TÜM ARKADAŞLARIN KENDİLERİ VERMESİ DAHA İYİ DİR SAGLICAKLA KALIN.
mrb bende diyalız hastasıyım 18 yaşındayım ve hemodıyalıze gırıyorum ve rahatım perıton arkadaslarım cok var nekadar kolay deseloerde cok zor kendıme güvenmedıgım ıcın hemodıyalızı tercıh ettım ve pişman degılım mecburı ıkı secenegımız var ya perıton ya hemodıyalız nakilde olmamıs okadar kolay olmadıgına göre 3 secenegımız cok zor yaklaşılmayacak kadar Sad
(09-24-2011 06:39 AM)hazal demiş ki [ -> ]mrb bende diyalız hastasıyım 18 yaşındayım ve hemodıyalıze gırıyorum ve rahatım perıton arkadaslarım cok var nekadar kolay deseloerde cok zor kendıme güvenmedıgım ıcın hemodıyalızı tercıh ettım ve pişman degılım mecburı ıkı secenegımız var ya perıton ya hemodıyalız nakilde olmamıs okadar kolay olmadıgına göre 3 secenegımız cok zor yaklaşılmayacak kadar Sad
[/quo

merhaba arkadaslar bene bı secım yapmam lazım ama fantastık sag olsun ordan buna tsk edrdıyorum aban yardımcı oldu bılgılerıyle benı aydınlatı bana gore evde hergun 4 defa o suyu almaktansa hastane daha ıyı gelıyor cunku ebn cok sıkılkan bı ınsanım ısımı gelmeze sınırlerım bozulursa uymaya bılırım evdekıne ve en azında orda konusabılecegın bırseyler sora bılecegın ınsanlar oluyor soyle bı zorlugum var ben suyu cok sevıyorum benım gıbı cok su ıcen bırı varmıdır bılmem orda zorluk cekebıllırım
[quote='fulya3535' pid='11471' dateline='1316852696']
[quote='hazal' pid='11469' dateline='1316810353']
mrb bende diyalız hastasıyım 18 yaşındayım ve hemodıyalıze gırıyorum ve rahatım perıton arkadaslarım cok var nekadar kolay deseloerde cok zor kendıme güvenmedıgım ıcın hemodıyalızı tercıh ettım ve pişman degılım mecburı ıkı secenegımız var ya perıton ya hemodıyalız nakilde olmamıs okadar kolay olmadıgına göre 3 secenegımız cok zor yaklaşılmayacak kadar Sad
[/quo

merhaba arkadaslar bene bı secım yapmam lazım ama fantastık sag olsun ordan buna tsk edrdıyorum aban yardımcı oldu bılgılerıyle benı aydınlatı bana gore evde hergun 4 defa o suyu almaktansa hastane daha ıyı gelıyor cunku ebn cok sıkılkan bı ınsanım ısımı gelmeze sınırlerım bozulursa uymaya bılırım evdekıne ve en azında orda konusabılecegın bırseyler sora bılecegın ınsanlar oluyor soyle bı zorlugum var ben suyu cok sevıyorum benım gıbı cok su ıcen bırı varmıdır bılmem orda zorluk cekebıllırım

bıde arkadsalar ben ızmırde yasıyorum bana onerebılecgınzı bır dıyaşlız mekezı varsa bılgılendırırsenın cok sevınırım
Sayfa: 1 2
Referans URL