gencdiyaliz forum

Tam Versiyon: Bıçak parası irtikap suçu
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Bıçak parası irtikap suçu

Eskişehir'de bir profesörün hapse atılmasıyla sonuçlanan "bıçak parası" olayı bir kez daha masaya yatırıldı. Doktorlara göre bu etik bir 'sapma' Doktorlar, 'Bu konuda tartışmak bile yanlış' dedi, Hukukçular 'bıçak parası' kavramının Türk Ceza Kanunu'nda irtikap suçu ile örtüştüğüne dikkat çekti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (OGÜ) görevli Prof. Dr. Yusuf Özyürek'in bir hastasını ameliyat etmesi karşılığında bıçak parası alırken yakalanması ve mahkemece tutuklanmasının ardından mesleğin "utanç kaynağı" bir kez daha büyülteç altına alındı. Hem tıp, hem de hukuk çevreleri bıçak parası kavramının kesinlikle etik olmadığı görüşünde birleşti. Olayın Türk Ceza Yasası'ndaki karşılığının, "İrtikap suçu" olduğuna dikkat çekildi. "Bıçak parası" tartışmasını yeniden gündeme getiren olayın baş aktörü Prof. Dr. Yusuf Özyürek'in görev yaptığı OGÜ'nün rektörü Prof. Dr. Necat Akgün, "Olmaması gereken bir olaydı. Hastanemizde en güzel tedbir bu olayın meydana çıkmasıdır. Olay yargıya intikal etmiştir. Biz kendisini disiplin kuruluna sevk edip tüm görevlerine de son verdik. Bundan sonrası yargıdadır" diye konuştu.

"ALDIĞI ÜCRETLE YETİNMELİ"
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp FakültesiPAZARLIK HAPSE GÖTÜRDÜ: Hastasının iddiasına göre kendisine teklif edilen parayı beğenmeyen Prof. Dr. Yusuf Özyürek daha fazlasını isteyince “sabır” taşırdı. Bıçak parası pazarlığı ona cezaevine giden yolun kapısını açtı.Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Göney de bıçak parasının kesinlikle etik olmadığını belirtti. Göney, "Devletin kadrosunda çalışan bir doktor, ancak devletten aldığı ücretle yetinmek durumunda. Kişisel olarak alınan ekstra ücretin hiçbir yasal açıklaması, dayanağı olamaz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın da teşvik primi diye bir uygulaması var. Fazla performans gösteren personele ekstra ücret veriliyor. Ancak kişisel olarak hastadan direkt para alınması etik değil" dedi. Samatya SSK Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Acar Aren ise "Böyle bir uygulamayı bırakın yapmak, savunmak dahi yanlış" diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü; "Maalesef ülkemizde çok yaygın. Doktor az kazanıyorsa avukat da asker de az kazanıyor. Bu gerekçe olamaz. Maaşının karşılığı neyse onunla yetinmek zorunda. Bazen de hasta ya daİHBAR ETTİ: Mesane kanseri Hüseyin Uzun, doktorunu para alırken yakalattı. yakınları ısrarla para vermek istiyor hekime. Bu da zor durumda bırakan bir durum. Vatandaşa da bu konuda büyük görev düşüyor."

"İRTİKAP SUÇUNU OLUŞTURUR"
Konu ile ilgili hukuki bir değerlendirme yapan İ. Ü. Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer; "Bir kamu görevlisinin görevini yapması için başkasını para vermeye zorlamasını ve menfaat temin etmesini 'irtikap' (görevi kötüye kullanarak menfaat temini, yiyicilik) olarak adlandırıyoruz. Zor durumdaki hasta sahibine 'Para ver ameliyatını öyle yaparım, yoksa yapmam' şeklinde baskı unsuru oluşturmak ve çaresiz durumundan istifade ederek para vermeye zorlamak bu suçu ortaya çıkarır. Ancak Türkiye'de, bu iş çok sık yapıldığı için sanki bir 'hak' olarak algılanmaya başlandı. Böyle bir şey yok" diye konuştu.

Özlem YURTÇU-Rıdvan UYSAL / MERKEZ

alinti:http://www.sabah.com.tr/2005/02/06/gun102.html

ilgili kanun :
İRTİKAP (MADDE-250)

Yeni ceza kanunun 250. maddesinde düzenlenen irtikap suçu kamu görevlisinin görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak sureti ile kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi zorlama suçudur.
2. fıkrada da ikna sureti ile irtikap suçu düzenlenmiştir. Zaman zaman gazetelerde gözümüze çarpan bıçak parası ve buna ilişkin cezalandırma haberleri bu suçla ilişkilidir. Ameliyat olması gereken hastasından bu ameliyatı yapmak üzere açıktan para isteyen hekimin suçu irtikap suçudur. Ve suça yasada son derece ağır yaptırım öngörülmüştür. Burada kamu görevlisi hekim görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmakta kendisine bir yarar sağlamakta ve bunun içinde hastanın zor durumundan yararlanmakta ve onu kendisine yarar sağlaması konusunda zorlamaktadır.

İRTİKAP (MADDE-250)

Yeni ceza kanunun 250. maddesinde düzenlenen irtikap suçu kamu görevlisinin görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak sureti ile kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi zorlama suçudur.
2. fıkrada da ikna sureti ile irtikap suçu düzenlenmiştir. Zaman zaman gazetelerde gözümüze çarpan bıçak parası ve buna ilişkin cezalandırma haberleri bu suçla ilişkilidir. Ameliyat olması gereken hastasından bu ameliyatı yapmak üzere açıktan para isteyen hekimin suçu irtikap suçudur. Ve suça yasada son derece ağır yaptırım öngörülmüştür. Burada kamu görevlisi hekim görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmakta kendisine bir yarar sağlamakta ve bunun içinde hastanın zor durumundan yararlanmakta ve onu kendisine yarar sağlaması konusunda zorlamaktadır.

Arkadaslar sizlerde basinizdan gecen bıcak parasiyla ilgil durumlari burada bizlerle paylasip bizlere rehber olabilirsiniz
hocam uzağa gitmeye gerek yok geçen birkaç ay önce arkadaşım akdeniz üniversitesine nakil olmak için gitti(annesi böbreğini verecekti)ve ondan 5 milyar lira(5000 ytl )bağış yapmasını istediler tabi yeşil kartlı bir hasta o parayı nasıl bulur onun için iş yattı yani olmadı çünkü nakil yapmayız parasız diyolarmış
herkese iyi günler arkadaşlar ben izmirde bozyakada nakil ameliyetı oldum 2005 yılında ve bir kuruş dahi cebimizden paramız çıkmadı sadece sigortamız vardı okadar.ben bu alınan paraları duyuyorum ve hayret ediyorum ne mutlu banaki dr.adam uslu ve ekibini benim karşıma çıkardı allahım onlarla gurur duyuyorum.allah herkese onlar gibi bi ekibi karşısına çıkarsın.çünkü biz başka hastanelerede başvurmuştuk işte büyük bi hastane diye daha iyi imkanlar var diye ama onlarda bizim elimizde ne var ne yok alacaklarmış valla çünkü çok büyük bi tutar bizim için 85 milyar gibi bi para .yani kısaca çoğu yerde alınıyo evet çok duydum.siz olunki herkes duyarlı olsun bu konuda kimse para vermeye mecbur deil doktorlarda ellerini vicdanlarına koysunlar bu ülkede bu paraları veremeyecek çok çok insanlar var .kimse tedavisiz kalmasın .herkese iyi akşamlar arkadaşlar görüşmek üzere hoşçakalın
ben özel bi hastanede amliyat olmuştum 500 ytl aldılar .. o bıçak parası değildir heralde dime ??
arkadaşlar yeni nakil olduk biliyosunuz..emoş ve alimax fark verdi üniversite hastaneleri alıyor..ege ünisinden de arkadaşımdan istendi..ben özel kent hastanesinde nakil oldum hiç bir fark tek kuruş ödemedim ameliyat için yatışda dahil..ama kontrollerim ücretli devam ediyor başka bir yere devam etmek istemiyorum çok şükür memnunum..
Referans URL