Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DİYALİZ HASTALARINDA DİYET
Yazar Mesaj
fantastic Çevrimdışı
Site yöneticisi
*******

Mesajlar: 1,314
Katılım: Jul 2006
Karma Puanı: 16
Mesaj: #1
DİYALİZ HASTALARINDA DİYET
Diyaliz hastalarında diyetin önemini şöyle sıralayabiliriz.

*Diyaliz böbreklerin işlevini yerine getirir; ancak ,bu görevleri sağlıklı bir insan böbreği kadar iyi yapamaz. Sonuçta, vücuttaki artık ve zararlı maddeler tam olarak temizlenemez Diyetinize dikkat ederseniz biriken bazı zararlı maddeler daha az olacaktır. Böylece de, sizleri rahatsız eden değişik şikayetler (örneğin; bulantı, kusma, tansiyon yüksekliği, nefes darlığı v.b.) daha az ortaya çıkacaktır.

Diyalize giren hastaların çoğu ya hiç idrar çıkaramaz veya pek az idrar yapar. Bu nedenle, vücutta su birikmesi riski vardır. İçeceğiniz suyun, içeceklerin veya diğer sıvı gıdaların miktarını iyi ayarlayabilirseniz iki diyaliz arasında alacağınız kilo miktarı daha az olacaktır. Böylece, hem tansiyonunuz daha iyi seyredecek, hem de kalp yüklenmesi olmayacağı için bu organınızda çıkabilecek (kalp yetersizliği gibi) sorunları önlemek mümkün olacaktır.

POTASYUM

* Böbrek hastalarının en çok dikkat etmeleri gereken nokta, besinlerdeki potasyumun içeriğidir.
* Potasyum, organlarımızın görevlerini yerine getirebilmesi için kandaki potasyumun belirli düzeyde bulunması şarttır.
* Günlük almanız gerekn potasyum miktarı; 40-70 mEq
* Kanınızdaki potasyumun normal değeri; diyaliz öncesi 5.5 mEq / L olmalıdır.
* Eğer kan tahlillerinizde potasyum yüksek çıkıyor ise, bu maddeyi fazla miktarda içeren (süt, patates, muz, portakal, kurutulmuş meyveler ve baklagiller gibi) besinlerde kaçınmalısınız.
* Hazır meyve sularının fazla miktarda potasyum içerdiğini daima hatırlayınız.
* Bir öğünde, yüksek potasyum içeren yiyecekleri bir arada almayınız. Örneğin; kıymalı patates yemeği, bulgur pilavı, havuç salatası, kuru kayısı hoşafı v.b. Bir yemek listesi birden fazla potasyumu yüksek gıdayı içerdiği için tehlikelidir; kullanılmamalıdır.
* Çok önemli bir nokta da şudur; ? Diyet tuzu ? adı altında eczanelerde satılan değişik tuzlar genellikle potasyum içerir.


FOSFOR

* Fosforda, kalsiyum ile birlikte kemiklerin dayanıklı olmasını sağlar ayrıca tüm organlarımızın çalışması için enerji sağlanmasında çok önemli rol oynar.
* Başta hayvansal kaynaklı gıdalar (balık eti, kırmızı et, tavuk eti, süt, peynir, yoğurt, mercimek) olmak üzere, doğada çok yaygın olarak bulunur.
* Fosfor günlük olarak 600-1200 mg. Alınmalıdır.
* Kanınızdaki fosforun miktarı 4.5 ? 5.5 mg / dl ? yi aşmamalı.
* Fosfor bağlayıcı ilaçlar gıdalarla alınan fosforu bağlar ve dışkı ile atılmasını sağlar. Bu ilaçları almamanız ileride kemik rahatsızlığını arttıracaktır.
* Fosfor bağlayıcı ilaçları her zaman yemek yerken alınız.
* Eğer fosfor ve kalsiyum kanda normal değerlerin üzerinde sürekli kalırsa, kaşıntı, damar ve dokularda birikimler görülmeye başlar.

Değişik Yiyeceklerin 100 Gramında Bulunan Fosfor Miktarı


TUZ

* Tuz suyu vücutta tutan bir maddedir.

Vücudumuzdaki tuz miktarının çok artması şunlara neden olur;
1. El, ayak, göz kapakları ve vücudun değişik bölgelerinde şişlikler belirir.
2. Nefes darlığı oluşur.
3. Tansiyon yüksekliği oluşur.

* Genelde bir günde almanız gereken ortalama tuz miktarı 1-2 gram civarındadır.

Tuz kısıtlaması sırasında şu noktalara dikkat ediniz;
1. Yemeklerin veya salatanın üzerine tuz eklemekten vazgeçiniz. Tuzsuz ekmek yiyiniz.
2. Zeytin, turşu , pastırma ve konserve gibi çok tuz içeren besinleri yemeyiniz.
3. Yemeklerinize soğan, sarımsak, karabiber, kimyon, tarçın ve limon gibi çeşni verici maddeleri ekleyerek damak zevkinizi tatmin ediniz.


Hayat paylaştıça güzeldir,ve sanatla dahada güzelleşir...Smile
KURALLAR lTAMAMLAYICI TIP l
l KRONİK HASTALIKLARDA ÇALIŞMA METODU l
11-11-2006 10:58 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesajı bir cevapta alıntı yap
Advertisement
Mesaj Önizleme 


Foruma Git:




Bize Ulaşın | gencdiyaliz | En Üste Dön | İçeriğe Dön | Mobil Versiyon | RSS Beslemesi